Wat doet een aankoopmakelaar?

Je wilt een huis gaan kopen? Dat doe je niet iedere dag. Schakel je een aankoopmakelaar in of niet. Wat kan een aankoopmakelaar in Etten-Leur voor je doen? Daarover gaat dit artikel.

Welke activiteiten

Voor het kopen van een huis, kan je de volgende activiteiten onderscheiden:

 1. Keuze van locatie(s)
  Heb je een voorkeur voor de plaats waar je wilt wonen en eventueel voor wijken. Heb je al een lijstje daarvan.
 2. Wat is het budget
  Hoeveel geld in totaal wil/kan je uitgeven. Weet je hoeveel hypotheek je kunt krijgen.
 3. Wat voor soort woning
  Zoek je een rijtjeshuis, een vrijstaande woning of een appartement. Nieuw of bestaand.
 4. Zoeken
  Onderzoeken wat er wordt aangeboden. Een lijstje maken van woningen die je zou willen bezichtigen.
 5. Bezichtigen
  Afspraken maken voor het bezichtigen van woningen en het bezichtigen zelf.
 6. Onderhandelen en offerte uitbrengen
  Na het bezichtigen dienen er niet veel woningen over te blijven, waarop je zou willen offreren. Het offreren gaat altijd onder de voorwaarde dat de hypotheek wordt verkregen
 7. Naar de notaris

Waarbij kan de makelaar helpen

Een aankoopmakelaar kan je assisteren bij het zoeken, bezichtigen, onderhandelen en offerte uitbrengen. Tot aan het zoeken, gaat het om keuzes/beslissingen die heel persoonlijk zijn. Uiteraard kan de makelaar je adviseren daarbij. Vanaf het zoeken, kan de inbreng van de makelaar substantiëler worden. Hij kent de markt natuurlijk goed. Aan de hand van je wensen, kan hij met gerichte informatie komen. Wat is waar te koop. Wat zijn de vraagprijzen. Hoe oud zijn de woningen en in welke staat verkeren ze. Komen de vraagprijzen overeen met hun marktwaardes. Het maken van afspraken voor bezichtigingen kan vrij veel tijd kosten en dat zou een makelaar voor je kunnen doen. Tijdens de bezichtiging kan hij je wijzen op eventuele probleempunten van de woning. Hij kent de marktprijzen goed en heeft veel ervaring met het onderhandelingsproces. Een goede makelaar kan je aangeven welke prijs redelijk is.

Kosten van een makelaar

De kosten van een aankoopmakelaar kunnen nogal variëren. Er bestaan geen standaardtarieven. De kosten zullen ook afhangen van waarvoor je hem inschakelt. Makelaars kunnen een vast bedrag vragen of een percentage van de aankoopprijs. In het laatste geval betekent een hogere aankoopprijs, dat de makelaar meer kost. Zijn er kosten die apart in rekening worden gebracht. Het kan geen kwaad om bij diverse makelaars een offerte te vragen. Let daarbij op of de 21% btw al is inbegrepen.