Welke vormen van lease zijn er voor een auto?

Wil je een auto leasen? Dan is het goed om te weten welke lease je nodig hebt! Er zijn twee leasevormen, private lease en financial lease. Op basis van jouw situatie kan het verschillen welke lease voor jou het beste is. Lees in dit artikel meer over de leasevormen, zodat jij een weloverwogen keuze kan maken!

Wat is leasen eigenlijk? Leasen is in principe een lening die je neemt voor de auto. Hierin zit niet alleen de auto inbegrepen, maar ook de autoverzekering, de wegenbelasting en het onderhoud van de auto! Aan het einde van je leasecontract kan je de auto over kopen of een nieuw leasecontract aangaan voor dezelfde auto of een nieuwe auto!

Private lease

Een private lease, of privé lease is voor de particulier. Met een private lease kun je in principe rijden wat je wilt. Wel spreek je af hoeveel kilometers je per jaar gaat rijden. Zo kan het leasebedrijf rekening houden met de wegenbelasting en hoeveel onderhoud je nodig zal hebben.Voor een private lease hoor je wel een keuring door te gaan. Je leasebedrijf doet dan een achtergrond check naar jouw financiële verleden. Heb je bijvoorbeeld schulden, dan sta je BKR geregistreerd. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor het aangaan van een leasecontract. Je leasebedrijf zal dan twijfelen over het verstrekken van een lease. Ook een werkgevers verklaring of een vast contract zijn nodig voor het nemen van een private lease. Een leasebedrijf wilt namelijk graag weten of jij de lease kan betalen!

Financial lease

Een financial lease, of zakelijke lease is voor de werknemer of zzp’er. Een financial lease wordt vaak aangegaan door bedrijven of door een zzp’er. Dit komt, omdat een financial lease financiële voordelen heeft. Je kan bijvoorbeeld de wegenbelasting terugvragen bij de kwartaalijkse belasting aangifte. Vooral in een relatie tussen werkgever en werknemer zitten er vele voordelen aan een financial lease. Zo zal een werkgever geen reiskosten meer hoeven vergoeden, maar hoeft een werknemer niks te betalen als het gaat om vervoer. Dit betekent dat de werknemer geen auto hoeft te kopen, geen autoverzekering hoeft te betalen en zelfs in sommige gevallen geen benzine hoeft te betalen, omdat de werkgever een tankpas ter beschikking heeft gesteld! Wel kan het zijn dat het leasebedrag ingehouden wordt op het bruto salaris.