Alles wat je wil weten over isolatie subsidie

Het isoleren van een huis is een goede en forse investering. Het kost veel geld, maar je plukt daar ook de vruchten van. Je kunt ten eerste flink wat geld besparen op je energierekening, omdat je minder hoeft te stoken om het aangenaam warm te houden. Isolatie zorgt er namelijk voor dat de warmte in huis niet meer kan ontsnappen en dus ook langer blijft hangen. Dat is ook weer beter voor het milieu, omdat je minder CO²-uitstoot. Uiteraard kost het isoleren van een woning geld en het kan een forse investering zijn. Die je uiteraard kunt terugverdienen door te besparen op de energie. Maar je kunt ook een isolatie subsidie aanvragen. In onze blog vertellen we precies wat het is en hoe je het kunt aanvragen.

ISDE aanvragen via de overheid

De letters ISDE staan voor Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. De overheid geeft deze subsidie als je maatregelen neemt om je woning te verduurzamen. Het is namelijk van belang dat de CO²-uitstoot in Nederland omlaag gaat en de overheid maakt dus geld vrij om mensen hierin te ondersteunen om dit doel te realiseren. De bedragen die je kunt ontvangen zijn vaste bedragen per vierkante meter en afhankelijk van hoe effectief de isolatie is. De hoogte van de subsidie is dus afhankelijk van hoe groot je woning is, waar je woning gelokaliseerd is en voor welke oplossingen je kiest.

Meer isolatie subsidie ontvangen

Wil je meer isolatie subsidie ontvangen? Dan heb je een mooie optie om bijvoorbeeld binnen het jaar meerdere verduurzamingsprojecten uit te voeren. Hoe meer projecten je uitvoert, des te hoger je subsidie wordt. Denk dan bijvoorbeeld aan het isoleren van zowel de spouwmuren als de vloer of om isolatie te combineren met de installatie van een warmtepomp. Omdat je op die manier de isolatie subsidie kunt maximaliseren, kun je ook de investeringen voor jezelf een stuk aantrekkelijker maken. Wil je echt het onderste uit de kan halen? Vraag dan ook subsidies aan bij de gemeente.

Isolatie subsidie van de gemeente

Lokale gemeenten maken ook ieder jaar geld vrij om verduurzamingsprojecten te financieren. Veel gemeenten doen dat door subsidies beschikbaar te stellen voor mensen die hun woningen willen verduurzamen. Deze subsidie staat compleet los van de ISDE vanuit de overheid. Dus je kunt zowel van de landelijke als de lokale overheid subsidie ontvangen en je investeringen nog aantrekkelijker maken. De kanttekening is dat lang niet alle gemeenten lokaal subsidies geven voor verduurzamingsprojecten.

Wanneer krijg je geen subsidie?

Isolatie subsidie is niet vanzelfsprekend. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Als je oplossing niet voldoende isoleert krijg je dus ook geen subsidie. De isolatiewaarde wordt vaak uitgedrukt als de Rc-waarde. Die waarde heeft een ondergrens. Zit je daarboven, zit je goed. Daarnaast krijg je voor bepaalde verduurzamingsprojecten geen subsidie meer. Zoals het plaatsen van zonnepanelen. Voor het installeren van een warmtepomp of een zonneboiler weer wel. Evenals voor het isoleren van je woning. Lokale gemeenten willen overigens nog weleens het plaatsen van zonnepanelen subsidiëren. Die subsidie kun je dus lokaal aanvragen.