De voordelen van zonnepanelen

De laatste jaren zie je ze steeds meer: zonnepanelen. Het hebben van zonnepanelen biedt een tal van voordelen op zowel financieel als milieugebied. Maar wat zijn de voordelen van zonnepanelen nou allemaal? Dat vertellen we je in deze blog!

  • Schone en duurzame energie

Zonnepanelen wekken energie op zonder dat ze schadelijke broeikasgassen uitstoten. De term ‘groene stroom’ kennen veel mensen wel, en door zonnepanelen haal je eigenlijk je eigen groene stroom binnen. Zelfs als de zon niet schijnt kun je nog je eigen stroom opwekken. Bovendien verminderen ze de vraag naar fossiele brandstoffen zoals steenkool en aardgas, wat weer voordelig is voor het milieu.

  • Bespaar op je energierekening

Door gebruik te maken van je eigen zonnepanelen, kun je flink besparen op je energierekening. Meestal voorzie je je gehele huis dan al zelf van energie, waardoor de maandelijkse kosten veel minder worden. Als je zonnepanelen zelfs te veel energie opwekken, kun je dit terugleveren aan je stroomnetwerk. Dit heet salderen. Daar kun je dan natuurlijk een vergoeding voor ontvangen. 

  • Ontvang subsidie

In sommige gemeenten is het mogelijk om subsidies te ontvangen voor het gebruik van groene stroom.  Zo kan de installatie en aanschaf van je zonnepanelen geheel vergoed worden. Deze subsidieregeling geldt alleen niet in elke gemeente dus je moet even checken wat voor jou geldt. 

  • Je huis wordt meer waard

Wanneer je je zonnepanelen hebt laten installeren, is je huis gelijk al meer waard. Het is trouwens wel handig dat je de zonnepanelen goed verzekerd. Vaak vallen zonnepanelen al in je ongevallenverzekering zoals bij InShared. Doordat je energielabel beter wordt en je maandelijkse kosten omlaag gaan, is je huis aantrekkelijker voor kopers. Ook al zit je nu niet per se te denken aan het verkopen van je huis, zonnepanelen zijn altijd een goede investering. Zonnepanelen hebben namelijk  over het algemeen een levensduur van 25 jaar of meer. 

  • Onderhoudsarm

Moderne zonnepanelen vereisen over het algemeen weinig onderhoud. Periodiek reinigen en inspecteren is meestal voldoende om hun efficiëntie te behouden. Ze hebben ook een lange levensduur, meestal meer dan 25 jaar.

  • Creëren van werkgelegenheid:

De groeiende zonne-energie-industrie creëert banen in ontwerp, installatie, onderhoud en productie van zonnepanelen en bijbehorende apparatuur.

  • Reductie van netbelasting:

 Zonnepanelen kunnen de druk op het elektriciteitsnet verminderen, met name tijdens piekuren, wat kan leiden tot een stabielere stroomvoorziening en minder behoefte aan nieuwe energiecentrales.

  • Lokale energieproductie:

Zonnepanelen op woningen en bedrijven dragen bij aan de lokale energieproductie, wat de afhankelijkheid van externe energiebronnen vermindert en de veerkracht van gemeenschappen versterkt.

Over het algemeen bieden zonnepanelen tal van voordelen, variërend van financiële besparingen en milieuvriendelijkheid tot energieonafhankelijkheid en het creëren van werkgelegenheid. Ze spelen een cruciale rol in de overgang naar duurzame energie en dragen bij aan een schonere en groenere toekomst.